CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, January 17, 2011

Lelaki Menangis

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Ok hari ni aku nak mengutarakan satu topik yang lari sedikit daripada apa yang aku tulis pada blog ni. Tulisan ini aku tujukan khas untuk semua lelaki yang mereka rasakan diri mereka adalah lelaki yang sejati. Wanita juga digalakkan untuk memberi pandangan dank omen mengenai isu ini.. ok isunya adalah MENGAPA LELAKI MENANGIS?

Bagi orang lelaki, aku nak tanya, bile kali terakhir korang menangis dan mengapa korang menangis?? Tentu pertanyaan ini amat menjengkelkan bagi sesetangah orang. ” lelaki mane boleh menangis, xmacho la kalo nangis”, ” lelaki tak boleh menangis, kalo menangis menunjukkan kelemahan lelaki”. Aku tak nafikan yang aku juga pernah berfikirn sedemikian. Tapi siapa kata lelaki tak boleh menangis??

Ok, mari kita lihat maksud menangis menurut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka. Tangis membawa maksud mencucurkan air mata dgn sedu-sedan utk melahirkan perasaan sedih (pilu dll): ~nya timbul dgn tiba-tiba;. Menurut wikipedia pula, Istilah menangis biasanya merujuk pada tindakan mengeluarkan air mata sebagai respon terhadap suasana emosi pada manusia.Tindakan menangis telah ditakrifkan sebagai "sebuah fenomena secretomotor kompleks dicirikan oleh penumpahan air mata dari aparat airmata, tanpa kerengsaan okular struktur"

Berbalik kepada isu kal ini, lelaki menangis biasanya dilabel sebagai lelaki lembik, hati tisu, hati kaca, dalam hati ada taman, tak macho, macam adik adik dan sebagainya. Ada juga segelintir kaum hawa menganggap lelaki tidak menangis kerana ego lelaki sangat tinggi, asyik lelaki je nak menang. Tapi betul ke semua tu?? Cuba fikir semula, lelaki sukar untuk mengeluarkan MUNGKIN disebabkan tanggapan tanggapan masyarakat yang mengatakan lelaki itu dan lelaki ini. Lalu keringlah air mata lelaki dan tidak satu pon yang dapat dilepaskan keluar.

Melalui pembacaan aku, ada satu kajian dari Penn State University, Amerika Syarikat, mengatakan bahawa air mata lelaki pada ketika ini adalah lebih diterima berbanding perempuan. Kajian ke atas 284 orang itu mendapati, tangisan lelaki lebih dilihat positif kerana mencerminkan kejujuran sedangkan tangisan perempuan pula dilihat sebagai hilang kawalan. Kenapa tangisan lelaki dikatakan jujur? Ini kerana, lelaki sejati hanya menangis dalam situasi yang benar-benar menyentuh hati mereka.

Fahrin Ahmad yang macho pon menangis

Lelaki yang menangis menunjukkan hatinya sangat jujur dan tangisannya adalah bukan tangisan untuk menarik perhatian atau lakonan semata mata. Sebab itulah ada orang mengatakan air mata lelaki adalah sangat mahal. Lelaki yang kerap menangis adalah lelaki yang mana lembut hatinya, penyayang, amat jujur dan setia. Jadi kepada kaum hawa, pernahkah ada seorang lelaki yang mencurahkan air mata nya semata mata kerana kamu?? Renungkan

Jadi kepada orang lelaki, menangislah jika anda berasa sangat sedih kerana tangisan itu adalah suara dari hati yang ingin mengatakan bahawa kamu amat mengasihi orang yang kamu tangisi itu

Mari kita menangis

8 cetusan pandangan:

Memer said...

Xsalah pun lelaki nak menangis,tpi bertempat dan bersebab yg munasabah la,kita manusia biasa gak.
Ak gak ada baca yg mengatakan bahawa menangis tu bleh prolong life,Wallahualam,tpi klau xsilap apa yg aku baca tu kan, ramai lelaki mati awal sebab xnak menangis dan simpan everything dlm hati,ak pun xpasti how far true that is,haha

mohd hairy said...

mungkin betul, bila lama sangat simpan dalam hati tu yang jadi hypertension tu, bile dah strss hyperstension mula lah kene high blood pressure, pastu kena sakit jantung.. tu sbb mati awal kot, thanx 4 da comment n info mir =D

ShaFiCca RuSLi said...

boley aje nk nangis..p, jgn la bg owg tgk..xkene tmpt..

mohd hairy said...

terima kasih cik shaficca =D

malekabdillah said...

lelaki-lelaki kena turunkan sikit ego. jangan pegang prinsip self-rightous. hehe. apa yang amir cakap tu betul. kalau tak menangis boleh pendekkan umur sebab simpan lama sangat kan. :)

Athalia Abdul Ghapar @ kawat berduri said...

lelaki menangis sbb aku? aku penah alami.. sentap aku beb!! menangis 2 bukan hak utk perempaun je.. semua org berhak utk menangis...

armouris said...

lagi info tentang menangis di SIHAT SELALU - Kenapa Perempuan Lebih Banyak Menangis

mohd hairy said...

wow thanx amouris.. good info!!