CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, January 15, 2011

Eye Floater

Assalamualaikum dan salam sejahtera, apa khabar rakan rakan semua, maaf sbb x update blog dalam beberapa minggu ni, almalumla masuk sem baru ni sibuk sikit. Ok seperti kebiasaannya hari ini aku nak meriview lagi tentang beberapa penyakit yang ada di zaman teknologi moden ni. Terima kasih kepada rakan rakan yang still sudi membaca walaupon blog ini bukan untuk tujuan hiburan. Ok kebiasaannya aku akan menceritakan tentang kecederaan atau penyakit penyakit yang menghantui atlit kita, tapi pada kali ini aku nak ceritakan sikit tentang penyakit yang juga terjadi kepada masyarakat umum.

Baru baru ini semasa dalam kuliah psikososial Pn Rashidah ada bertanya tentang mata aku sebab ungkin beliau namak aku macam kyusuk tgk whiteboard haha. Sebenarnya cermin mata aku telah pon meninggal dunia sebelm cuti akhir tahun hari tu. So sekarang elaun xdapat lagi, so xdala cermin mata baru untuk tahun baru ni. Nasib badan. Ok berbalik kepada cerita Pn Rashidah, beliau telah menceritakan penyakit yang beliau sedang hadapi ketika ini iaitu ada titik hitam pada pandangan mata beliau. Aku pon ape lagi aku terus tanya beliau tentang nama penyakit tu sebab aku rasa aku pon mengalami masalah yang sama ketika bangun dari tidur tapi malangnya beliau terlupa nama sainifik penyakit tersebut. Tapi tidak mengapa, aku buat jugak research tentang penyakit ni ( rajin pulak wat research, tajuk kajian tindakan xcari lagi ni huhu). So mungkin penyakit ini yang beliau maksudkan.

EYE FLOATER

Eye floater adalah kondisi biasa pada retina mata kita ketika "aging process" (sekitar umur 50 tahun keatas) dimana kita dapat melihat seperti wujudnya tompokan terapung (floating spot) sama ada berbentuk tompokan, garis2 lurus tatau berlengkung, berbentuk O atau C pada penglihatan kita.

Ini adalah akibat daripada perubahan yang berlaku pada kejernihan cecair Vitrous.


Sebarang keadaan yang menjejaskan kejernihan vitreous humor boleh menyebabkan simtom- simtom floaters.
Apabila usia bertambah, jeli vitreous secara semulajadi akan menjadi lebih cair dan menyebabkan terbentuknya ‘poket- poket` kecil (vitreous syneresis) yng mengandungi cecair vitrous. Ruang di antara syneresis inilah yang kelihatan sebagai floaters.

Selain itu, collagen fibre di dalam vitreous humor juga boleh menjadi tebal dan padat apabila usia bertambah dan menyebakan ia kelihatan sebagai floaters. Keadaan ini biasanya dialami oleh orang yang berusia 50 tahun ke atas.



PVD (Posterior Retinal Detachment) pula berlaku apabila struktur gelatine vitreous menjadi kecut. 50% daripada orang yang berusia 65 tahun ke atas biasanya mengalami keadaan ini.

Selain itu, sebarang keabnormalan di dalam mata juga boleh menyebabkan floaters seperti kewujudan sebarang bentuk sel di dalam vitreous, sel darah merah yg disebakan oleh pendarahan dan sel darah putih yang disebabkan oleh inflammation (keradangan)

Floater tidaklah berbahaya hanya mengganggu kosentrasi penglihatan kita, tetapi perlunya pemeriksaan doktor bagi memastikan kewujudan floaters itu tiada kaitan dengan abnormality mata lain yang boleh memudaratkan.

RAWATAN.

Kebanyakan floaters akan mengecil dan menjadi pudar dengan sendiri lama kelamaan. Floaters juga boleh berubah kedudukan menyebabkan bayangan menjadi lebih pudar. Selain itu, saraf dalam otak juga boleh menjadi ‘terbiasa’ dengan kewujudan floater dan mengabaikannya. Lama kelamaan ketidakselesaan yang berlaku disebabkan floaters akan berkurangan dan hilang.Sebenarnya , “there is no safe or proven me

thod to get rid of the eye of the eye floater symptoms” yang di sebabkan oleh PVD (Posterior Retinal Detachment) dan (vitreous syneresis). .

Walaupun terdapat sesetengah herba, vitamins dan produk yang mengandungi iodin dikatakan efektif dalam mengurangkan eye floaters, tiada satu pun yang mendapat pengesahan secara klinikal bahawa ia benar2 berkesan. Dalam sesetengah kes yang agak luarbiasa dimana eye floater adalah akibat daripada sel darah putih dalam jeli vitreous yang terjadi daripada keradangan ataupun jangkitan kuman, ubat pencegahan keradangan atau antibiotics akan mengurangkan jumlah sel darah putih tersebut.

Rawatan oral seperti mnggunakan eyemo dan lain2 tiada memberi apa2 kesan pemulihan terhadap eye floaters secara klinikal.

Rawatan secara pembedahan.

Terdapat 3 jenis rawatan yang telah diperkenalkan untuk merawati eye floaters ni. Akan tetapi tiada bukti secara klinikal yang ia benar-benar berkesan.

1. pembedahan vitrectomy
2. pembedahan laser.
3.sutureless vitrectomy.

Agak agak korang mata sapa yang cute kat atas ni haha

So kesimpulannya di sini jagalah mata korang, jangan sampai dah buta nanti baru nak menyesal huhu.. * hargailah mata anda kerana mata itu lebih berharga dari segala galanya* (sila baca ikut intonasi klan permata hijrah)


kredit to : baihaqi, pelajar fakuliti peubatan mansurah

3 cetusan pandangan:

Memer said...

Ak rasa skrg ni pun ak mcm ada mengalami benda ni,maksudnya ak dah tua la ni? alamak!

mohd hairy said...

haha mayb ko banyak sgt dok lama2 depan skrin laptop kot mir.. kalo ada masa gi la check doktor.. aku pon sama ngah merisau ni huhu

Memer said...

bukan slalu,kadang2 je ak namoak bulatan2 tu,
jumpa doktor? itu susah sikit sebab ak takut doktor,hhahaha